Yüz Sinirlerini Koruyan Ameliyat: Akil Oluk
Yüz ifadelerinin oluşumunu destekleyen jest ve mimiklerin oluşumu yüz sonları ile sağlanır.
Kas hareketlerini kontrol eden bu uçların hasar görmesi daha donuk ve mimikli bir yüz ifadesine yol açabilmekte ve yüz felci başta olmak üzere önemli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Memorial Diyarbakır Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferit Akın’ın tükürük bezi ameliyatlarında yüzün ucunu bulup korumak için geliştirdiği ‘Akil Groove’ sistemi bu alanda öne çıkıyor. Doç. Dr. Akıl, kendi soyadının verildiği ve tıp literatürüne giren ‘Akil Oluk’ adlı özel cerrahi işlem hakkında bilgi verdi.
Felç ve estetik sorunları ortadan kaldırır.
Tükürük bezi (parotis) ameliyatlarında fasiyal sinirin (fasiyal sinir) bulunması için tanımlanmış bir anatomik yapı, dönüm noktası olarak tanımlanabilir. Bu yol tükürük bezi ameliyatlarında sıklıkla karşılaşılan ve büyük riskler içeren yüz sınırlarının korunması açısından oldukça değerlidir. Yüz uçlarının bulunduğu bölgedeki yüz kaslarının hasar görmesi tedavisi zor ya da imkansız sağlık sorunlarına yol açabilir. Akil Groove yöntemi ile tükürük bezi tümörlerinin sınırları belirlenir ve önlem alınarak cerrahi işlem gerçekleştirilir. Bilge oluk, tükürük bezinde (parotis) ameliyat gerektiren tüm durumlarda cerrahlara kolaylık sağlayan ve yüz sınırının korunmasında fayda sağlayan bir mihenk taşıdır. Kaşların hareket edememesi, gözlerin kayması veya tamamen kapanması, dudak şeklinde bozukluğa yol açabilecek yüz felci, fonksiyonel bozukluğa yol açma ve estetik kaygılardan kaçınma gibi durumlarda ifadesiz bir yüz çok değerli bir işlemdir.
Ameliyat süreci daha kısa sürer
Tükürük bezi ameliyatlarında bireylerin yüz uçlarının korunması açısından oldukça değerli olan Akil Oluğu, cerrahların daha kolay ve konforlu işlemler gerçekleştirmesini de sağlamaktadır. İşlemi yapan cerrah için komplikasyonların önlenmesi açısından değerli bir buluş olarak kabul edilmektedir. Akil Groove prosedürünün avantajları kısaca şu şekilde sıralanabilir;
Tükürük bezi (parotis) tümörü ameliyatlarında cerrahın sonunu daha kolay bulması,
Ameliyat süresi kısalır,
Yüz felci riskini azaltmak için avantajlar sağlar.
Yüz felci riskini en aza indirmek hem sağlık hem de estetik açıdan korkuyu azaltır.
Yöntem hastaya sağladığı avantajlarla öne çıkıyor.
Kulak burun boğaz cerrahisinde en sık karşılaşılan durumlardan biri cerrahın yüz sınırı ile karşı karşıya gelmesidir. Bu sınırlar içinde oluşabilecek hasar riskini en aza indirmek için cerrahlar işlemi gerçekleştirirken titiz bir şekilde çalışırlar.
Tükürük bezi ameliyatlarının en korkulan komplikasyonu olan yüz felci yaşamamak için dünyada klasik ameliyatlarda kullanılan 3-4 adet işaretçi vardır ve bu durumda yüzün sonu daha kolay tanınır. Cerrahlar bunu bir belirteç ya da mihenk taşı olarak değerlendirebilir ki bu da bilge oluk denilen ameliyatta bu ucun daha kolay ve erken tanınması için avantaj sağlar.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı