Şırnak’ta terör yerini barışa bıraktı, tarım arazileri canlandı
Başarılı operasyonların ardından Şırnak teröristlerden temizlendi.
Mehmetçik gerçekleştirdiği başarılı operasyonlarla bölgeye huzur getirirken, artık tarım alanları da kullanılmaya başlandı.
Şırnak Vatandaşları; Bağları, bahçeleri, atıl yerleri karpuz bahçesine çevirdi.
Yüzde 8’den yüzde 17’ye çıkan üretim, vatandaşın da yüzünü güldürüyor.
Çiftçiler eğitiliyor
İl Tarım ve Orman Müdürü Selman Demirel, Dicle kıyısındaki çorak arazileri tarıma kazandırmak istediklerini söyledi. Çiftçilere gerekli eğitimleri vererek bölgedeki kullanılmayan çorak yerleri değerlendirmeyi hedeflediklerini belirten Demirel, ilde geçmiş yıllarda yüzde 8 olan sebze üretiminin yüzde 17’ye yükseldiğini sözlerine ekledi.
Demirel, bu yılki hedeflerinin sebze üretimini yüzde 20’ye çıkarmak olduğunu kaydetti. “12 bin dekarlık sebze üretimi yapılan alanı yaklaşık 25 bin dekara çıkarmayı planlıyoruz. Dicle Nehri’nin kıyıları, su ve toprak yapısına yakınlığı nedeniyle karpuz ekimi için çok uygun. nehir kenarlarında daha uygun verime sahip bir çalışma.Bunu da çiftçilerimize önerdik ve hayırlı bir verim alınmasını temenni ediyorum.Bu anlamda atıl olan arazilerimizi sebze ve meyvecilik alanında değerlendiriyoruz.”söz konusu.
Hasat haziran ortasında yapılacak
Daha önce Adana’da çiftçilik yapan ve bu yıl Dicle Nehri kıyısında çalışmalarına devam eden Barış Sögür, nehir kenarındaki 280 dönümlük alanda karpuz yetiştirmeye başladı.
Geçen yıl diğer bölgede 100 dönüm araziye karpuz diktiğini ve iyi bir verim elde ettiğini hatırlatan Sögür, bu yıl 280 dönüm araziye 75 bin karpuz fidanı diktiklerini ifade etti. Bu yıl dekardan 8 ton verim beklediklerini söyleyen Sögür, şunları kaydetti: 180 dönüm arazide karpuz yetiştiriyoruz. Haziran ortasında hasat etmeyi planlıyoruz. Tüm çiftçilere tavsiye ederiz. Kendi ülkelerinde üretmeleri gerekiyor, bunun için devlet her türlü takviyeyi sağlıyor.
Arazilerimiz üretim için oldukça yeterli. Verimli topraklarımız var. Şu anda bizimle yaklaşık 6 ay çalışabilecek 40 personelimiz var. Daha önce Adana ya da başka bölgelerde çalışanlar işe gidiyordu.”dedi.
Tarlada çalışan Sebahat Kiraz, ” Daha önce mevsimlik personel olarak batıya gidiyorduk. Ama bu yıl karpuz üreticisi bölgemizde böyle bir çalışma yaptı ve biz de kendi ülkemizde çalışıyoruz. Başka illere gitmek zorunda kaldık, şimdi kendi evimizin önünde iş buluyoruz ve çok mutluyuz.”şeklinde konuştu.